Verdens raskeste langrennsløper til Janteloppet

Ludvig «Ludde» Søgnen Jensen vil se 100-meter sprint som OL-gren og vinne alle supersprintene han deltar i.

Verdenseliten og 3000 mosjonister står på startstreken når Petter Northugs eget turrenn Red Bull Janteloppet går av stabelen for første gang på Hafjell 12.-13. april 2019. Det blir både en unik 30-kilometer som Northug har designet selv, og en 100-meter supersprint. 
Ludde har de siste årene utpekt seg som verdens raskeste langrennsløper på 100-meter «supersprint», og kalles «langrennssportens Usain Bolt». Ingen har klart å slå rekorden hans på 11,03 sekunder, men det vil han gjøre selv denne sesongen. Som skiløper for Bærums Verk IF og Team Jobzone har han trent godt for det som venter. Den første seieren er allerede innkassert, etter at han vant «Östersund Grand Opener» tidligere i November.
– Det er alltid digg å starte sesongen med seier, da blir man litt mer trygg på at det man har gjort i sommer har vært riktig, sier verdenseneren.

«Ludde-padling»

100-meter sprint er annerledes enn i tradisjonell langrenn, hvor starten har mye å si. Langrennssprint pleier å være omtrent 1,8 kilometer med prolog, kvart-, semi- og finale. Man går seks til åtte kilometer gjennom en konkurranse, og det stiller store krav til utholdenhet og kondisjon. Supersprint er mer en hurtighetstest, hvor akselerasjon og hurtighet avgjør.
– Jeg har min egen teknikk som folk kaller «Ludde-padling» hvor jeg skyver med begge beina samtidig. Generelt padler jeg mye lenger enn de fleste andre, gjerne 40-50 meter, før jeg går over til dobbeldans.
Den raske skiløperen forteller også at han trener mye spenst og tipser om å prøve å kopiere det han gjør for å få ekstra fart. Ludde mener han har trent godt foran sesongen.
– Jeg har trent mye toppfart i dobbeldans. Brukte konkurransene på rulleski i sommer som teknisk trening, og syns det har gått ganske bra. I tillegg har jeg jobbet mye med eksplosiviteten. Jeg produserer en del mer watt nå (har en høyere power) i alle testene enn på samme tid i fjor.

– Det er ingen som slår meg om jeg er i form

I supersprinten under Janteloppet stiller verdenscup-løpere mot rendyrkede supersprintere som Ludde, i tillegg til mosjonistene som klarer å kvalifisere seg. Verdensrekordholderen liker å møte de som hevder seg i toppen i andre langrennsgrener.
– Det er alltid fett å møte World Cup-gutta i konkurranse og prøve å slå de. Det er stort å gå mot Northug som er tidenes største langrennsløper. Han var ganske god på det her for noen år siden, men er usikker på om starten hans er like bra nå. Toppfarten hans tror jeg fortsatt er helt rå, sier Ludde
Ludde skrenser inn til seier i Østersund.
Ludde skrenser inn til seier i Østersund.
Bæringen er ikke blyg og er ganske klar i sin tale på hvordan det kommer til å ende, men det finnes noen som kan hevde seg.
– Klæbo er innmari god, han var vel 16 hundredeler bak meg forrige gang vi møttes i en sånn finale, så det kan bli en god duell. Franske Chanavat er også kvikk. Men det blir feil å si at jeg frykter noen andre enn meg selv. Det er ingen som slår meg om jeg er i god form, men man kan gjøre feil også, legger han til.

Skal slå verdensrekorden og se supersprint i OL

Supersprinten på 100 meter er ikke en gren som er inkludert i offisielle renn arrangert av FIS eller i de olympiske leker, men det kan fort endres. Seieren i Östersund ble sendt live på SVT, og Ludde ser at interessen vokser i Europa.
– Det er ganske enkelt å arrangere og man kan ha konkurranser der hvor folk er. Jeg tror ikke konseptet trenger å konkurrere med de tradisjonelle øvelsene, men kan heller være et bra supplement i World cup-sirkuset. Man får potensielt noen nye profiler inn i langrennssporten, kanskje også et nytt og litt yngre publikum.
Jensen har tidligere sagt at man kan se 100-meteren vokse seg stort på egenhånd før FIS tar grep og at han holder på noen år til for å se hvor det bærer.
– Målet mitt er at 100-meter skal vokse seg større, og jeg håper det kan bli OL gren på sikt. Nå har ikke FIS vært på ballen, men det er andre aktører som lager kule skirenn også. Så håper jeg at vi som går supersprint også kan tjene litt penger på det etterhvert, sier han.
Ludde i aksjon under sesongåpningen i Östersund.
Ludde i aksjon under sesongåpningen i Östersund.

Jeg har ikke tapt siden 2013, og har ikke tenkt til å gjøre det i år heller.

Etter å ha brukt oppkjøringen til sesongen godt, noe han fikk bekreftet i Östersund, er Ludde godt innstilt på hva han vil få til. Han pådro seg en skade i brystmuskelen under sesongåpningen, men det skal ikke stoppe han.
– Jeg skal vinne alle supersprintene jeg deltar i. Jeg har ikke tapt siden 2013, og har ikke tenkt til å gjøre det i år heller. Det blir en periode med opptrening nå sånn at jeg kan gi gass i Janteloppet.
Ikke bare skal han vinne det som vinnes kan, men han ønsker også å slå sin egen verdensrekord på 11,03 sekunder. Det står derimot ikke bare på hans egen innsats. Både snø og utstyr må være optimale om man skal gå på 11 sekunder, og vel så det om man skal ned på 10-tallet.
– Jeg har alltid lyst til å senke rekorden, og jeg har gått fortere enn det på trening. Er jeg i toppform og forholdene er gode så skal jeg klare det. Jeg har en drøm om å gå under 10, men det krever ganske isete forhold fra 50 meter og inn, og ikke noe motvind, sier Ludde.